Boeken


BOEKENTIP OKTOBER


Begrijp ik mijn hond

Begrijp ik mijn hond? - Nicky Gootjes en Sacha Gaus
Hebt u altijd al willen weten waarom een hond zijn haren overeind zet? Of waaraan u precies een dominante hond herkent? Bent u benieuwd welke signalen duiden op stress bij uw hond? En waarom honden toch altijd onder elkaars staart snuffelen?Met behulp van dit boek leert u hondengedrag te herkennen en te begrijpen. Duidelijke foto’s met toelichting geven u een kijkje in de ‘hondentaal’.De meer dan 125 foto’s geven u alle tijd om het gedrag, dat in de werkelijkheid vaak (te) snel gaat, goed te bekijken. Op de bijgevoegde dvd staat een aantal filmpjes waarin door middel van slowmotion het gedrag herkenbaar gemaakt wordt. Uiteraard is ook de dvd voorzien van deskundig commentaar van Nicky Gootjes en Sacha Gaus. Beiden zijn ervaren gedragstherapeuten en hebben jarenlange ervaring in het observeren en interpreteren van het gedrag van honden.

Voor aanschaf van dit boek klik hierInformatieve hondenboeken  

SpiegelTrainer een mooi beroep - Bets Engel
Achtergrond en ondergrond van het spiegelen met honden
De SpiegelTrainer maakt mensen bewust van hun houding en optreden naar anderen. Hij maakt daarbij gebruik van de reacties van honden of andere dieren. Dit boek is bedoeld als hulp en ondersteuning voor mensen die zich willen bekwamen in het beroep van SpiegelTrainer.

SpiegelTrainer een mooi beroep is het lezen waard voor al die mensen die geïnteresseerd zijn in de interactie tussen mens en dier. Het spiegelen en de achtergronden daarvan worden beschreven en verduidelijkt aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden: soms hilarisch, soms ontroerend, vaak herkenbaar.

In SpiegelTrainer een mooi beroep beschrijft Bets Engel haar ervaringen als SpiegelTrainer van het eerste uur. Zij was de drijvende kracht achter Hondenschool Braaf en Hondenspiegel. Jarenlang werkte zij als hondentrainer en gedragstherapeut zowel voor honden als voor mensen. Voor aanschaf van dit boek klik hier

Spiegeltrainer

13 Reflecties over dieren

13 Reflecties over dieren - Inge Pauwels
De geheimen van een dierengedragstherapeute onthuld
Door haar jarenlange ervaring met dieren heeft Inge Pauwels een unieke kijk gekregen over hun gedragingen en hoe je best met hen kan omgaan. In deze 13 reflecties over de omgang met gedomesticeerde dieren, laat ze je meegenieten van haar ervaringen. Ze geeft aan waar je op moet letten in contacten met deze ‘buitenlanders’, met hun eigen gewoonten en gedragingen.

Verder geeft ze ons ook inzicht in het feit dat elk dier ons een dierenspiegel voorhoudt, zowel qua karakter als qua fysische eigenschappen. En leert ze ons te kijken vanuit het dier. Deze reflecties zetten ons aan tot nadenken! Een aanrader voor iedereen die zijn dier beter wil leren begrijpen.

Voor aanschaf van dit boek klik hier


De wereld van de hond - Alexandra Horowitz
Wat weten honden eigenlijk? Hoe denken ze? Hoe ervaren ze hun dagelijkse wereld, elkaar en dat andere eigenzinnige dier, de mens?

Dit boek geeft een frisse en unieke kijk op de wereld van honden, vanuit het oogpunt van de hond. In heldere taal maakt de lezer kennis met de vermogens van honden en krijgt een beeld van hoe het zou kunnen zijn om een hond te zijn.

Hoe is het om niet alleen elk etensrestje in huis te kunnen ruiken, maar ook het verdriet van mensen of zelfs het verstrijken van de tijd? Waarom kan een piepklein hondje zo fijn spelen met een grote Deense dog? Waarom moet een hond een man op een fiets wel achterna zitten? Kortom, hoe is het voor een hond om te leven op een halve meter boven de grond, terwijl hij al de geuren van het trottoir opsnuift en tegen onze enkels en knieën aankijkt?

Alexandra Horowitz verklaart al deze zaken en nog veel meer. Hoewel haar boek geen formele trainingsgids is, biedt het wel praktische handvatten voor hondenliefhebbers die graag willen weten waarom hun honden doen wat ze doen.

Boekentip

Stress bij honden

Stress bij honden - Martina Nagel & Clarissa von Reinhardt
Stress is een tot dusver veel te weinig besproken onderwerp, zeker wanneer het de trouwste vriend en begeleider van de mens betreft. Net als mensen kunnen ook honden door overbelasting gestrest raken. Dit boek informeert over oorzaken en gevolgen van stress en legt uit welke symptomen u bij uw gestreste hond kunt observeren. De auteurs vertellen, aan de hand van authentieke voorbeelden, tot welke gedrags- en gezondheidsproblemen het overbelasten van een hond kan leiden en uiteraard hoe u hem helpt zijn innerlijk evenwicht weer te vinden.

Een onmisbaar boek voor iedereen die honden een warm hart toedraagt!
Dit rijk geïllustreerde boek geeft u kennis om het leven van onze trouwe viervoeter beter te kunnen afstemmen op zijn behoeftes. Bijvoorbeeld over nieuwe onderzoeken die door de auteurs praktisch en duidelijk worden beschreven. Problemen kunnen daardoor voorkomen of hanteerbaar worden. Stress bij honden biedt u nieuwe en waardevolle inzichten waarmee u uw hond weer een ontspannen leven in balans kunt geven.


Kies uw hond - Amanda O'Neill
Honden weten de meeste dierenliefhebbers te vertederen en menig toekomstig baasje bezwijkt te makkelijk voor de charmes van deze slimme viervoeters. Maar als toekomstige eigenaar van een hond moet u een eerlijk beeld krijgen van de viervoeter van uw keuze – denk aan alle positieve kenmerken, maar ook aan alle eventuele bezwaren, zoals tekortkomingen die conflicteren met uw manier van leven. Kies uw hond helpt bij het vormen van dat beeld.

De gids belicht honderd populaire hondenrassen met hun afzonderlijke persoonlijkheden en geeft inzicht in de manier waarop deze honden bij mensen en andere huisdieren passen, wat ze aan verzorging en beweging nodig hebben, en hoe gemakkelijk ze iets leren. Bij elk ras vindt u prachtige hondenfoto’s en een overzichtelijke kleurengrafiek met een overzicht van de treffendste karaktertrekken. Zo kunt u een hond kiezen die echt bij uw leefstijl past. Alle informatie die u nodig hebt voor die belangrijke, verantwoorde keuze staat hier overzichtelijk gegroepeerd.

Amanda O’Neill (1951) is schrijfster en hondenliefhebber. Ze schreef al verschillende succesvolle boeken over honden en er verschijnen regelmatig artikelen van haar hand in diverse Britse hondentijdschriften.

Voor aanschaf van dit boek klik hier

Kies uw hond

Honden aan boord

Honden aan boord - Trudie Rutten
Varen is voor veel mensen een ontspannen activiteit, hobby, of invulling van hun vakantie. Voor anderen is de beroepsvaart de basis van hun bestaan en bron van inkomsten. Hobby of beroepsmatig; onze trouwe viervoeter hoeft niet aan wal achter te blijven.

Trudie Rutten is een ervaren hondengedragstherapeut en Bach Dierenconsulent. Varen en honden zijn haar passie. Tijdens vaartochten in binnen- en buitenland komt zij regelmatig in aanraking met verschillende honden aan boord. Uit de gesprekken met hondeneigenaars bij de plezier- en beroepsvaart is gebleken dat er behoefte is aan meer specifieke informatie over honden aan boord.

In dit boek laat ze zien dat varen en honden, met de juiste kennis en vaardigheden prima samen kunnen gaan, met als resultaat: meer plezier voor eigenaar en hond aan boord.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn:
- veiligheid en gezondheid
- natuurlijk hondengedrag
- leren en trainen
- probleemgevend gedrag en adviezen om deze te overwinnen
- een puppy aan boord
- spelen
- vaartochten

Dit boek bevat veel foto's die bijdragen tot het begrijpen van honden. Met EHBO, de gifwijzer en een lijst met nuttige adressen is het boek tevens geschikt als naslagwerk aan boord
.

Voor aanschaf van dit boek klik hier


Dit is de hond - John Bradshaw
Met de nieuwste feiten en inzichten word je een betere vriend van je hond. Een eeuw geleden nog moesten de meeste honden werken voor de kost en werden ze gefokt op gezondheid, kracht en aanhankelijkheid. Tegenwoordig wordt er door fokkers meer gelet op uiterlijke kenmerken dan op gezondheid of geschiktheid als huisdier. Bovendien behandelen we honden te vaak als wolven of als harige mensjes.

In Dit is de hond ontmaskert John Bradshaw, expert op het gebied van hondengedrag en hondenwelzijn, een groot aantal populaire ideeën over de aard van de hond, zoals de gedachte dat honden willen domineren. Bradshaw maakt duidelijk dat honden absoluut geen gedomesticeerde wolven zijn die willen domineren, maar unieke dieren met een uiterst sociaal gedrag, die het vermogen hebben om harmonisch samen te leven met andere soorten, in het bijzonder de mens. Bradshaw geeft ook belangrijke informatie over de anatomische en psychologische eigenschappen van de hond, aan de hand waarvan je het welzijn van je hond kunt verbeteren.

Dit is de hond is een diervriendelijk boek vol waardevolle adviezen. Bradshaw laat helder en overtuigend zien hoe je je kennis van je hond kunt vergroten en hoe je nog beter met hem kunt omgaan.

Dit is de hond

Boekentip!

Het leukste Hondenboek - Santina de Meester
101 nuttige tips en grappige weetjes. Ontdek in Het leukste Hondenboek alles over honden. Wat zijn bijvoorbeeld de meest voorkomende hondennamen, of de populairste hondenrassen? Wist je dat hondenvoer minder vet bevat dan fastfood? Geniet mee van de verhalen over beroemde honden als Lassy en Scoopy-Doo en kom te weten wat je moet doen als je hond verlatingsangst heeft.

Mieke Visser:
Wat een leuk en leerzaam boekje in een notendop! Laat je niet weerhouden door het kleine lettertype, pak er desnoods een leesbril bij, maar dit is zeker de moeite waard om te lezen. Over diverse onderwerpen een kort stukje geschreven, in heldere taal, leuk en informatief. Ik heb het in één adem uitgelezen.

Voor aanschaf van dit boek klik hier


Superhonden - Jane Killion
Superhonden is de vertaling van het boek When Pigs Fly van Jane Killion
Jane beschrijft hierin de door haar ontwikkelde leermethode die is gebaseerd op wederzijds respect. Ze heeft haar methode ontwikkeld op grond van haar jarenlange ervaring met haar 'eigenwijze' Bull Terriers. Je leert gebruik te maken van de aangeboren talenten van je hond en zult versteld staan van wat jouw ‘ondeugende’ hond allemaal kan als je eenmaal weet hoe hij denkt en waar hij warm voor loopt.

Voor aanschaf van dit boek klik hier

Superhonden

Encyclopediën  

De grote honden encyclopedie - Esther Verhoef
In de Grote Hondenencylopedie vindt u uitgebreide rasbeschrijvingen van vrijwel alle rashonden ter wereld. Naast bekende en geliefde rassen als Golden Retriever, worden ook zeldzame rassen als de Tiroler Brak en de West-Siberische Laika uitgebreid beschreven. Van elk ras wordt het land van herkomst, een verkorte rasstandaard, de gebruiksmogelijkheden, het karakter en de sociale eigenschappen, de vachtverzorging en de omgang beschreven. Deze encyclopedie is een betrouwbaar naslagwerk voor zowel de beginnende liefhebber als de gevorderde kynoloog.

Toepoels Hondenencyclopedie - J. Hiddes en H. Honders
Al meer dan zestig jaar wordt TOEPOELS HONDENENCYCLOPEDIE door de echte hondenkenner beschouwd als het meest complete en beste naslagwerk over `s lands meest favoriete huisdier. En niet voor niets, want geen enkel ander boek biedt zoveel helder geschreven informatie over alle facetten van de hond. Deze volledig herziene uitgave met een nieuwe vormgeving en veel nieuwe foto`s bevat niet alleen de rasstandaarden van de belangrijkste hondenrassen die door de Fdration Cynologique Internationale zijn erkend, maar ook honderden trefwoorden over gedrag, voeding, verzorging, anatomie, ziekten en genetica van de hond. Met honderden kleurenfoto`s, tekeningen en diagrammen.
Toepoels Hondenencyclopedie

Voor beginnende hondenbezitters

(G)een hond

(G)een Hond - Klaas Wijnberg
Klaas Wijnberg legt in dit boek kort en krachtig uit wat een hond is, aan welke verwachtingen het dier kan voldoen - en vooral aan welke verwachtingen het niet kan voldoen - en in welke omstandigheden je voor welke hond kunt kiezen. Met hier en daar een stevige knipoog naar hondenbezitters en de kynologische wereld maakt hij duidelijk dat de aanschaf van een dier altijd een bewuste keuze moet zijn. Het houden, verzorgen en opleiden van een hond kost nu eenmaal tijd. Veel tijd. Een dier is immers geen schemerlamp die je in de hoek van de kamer kunt parkeren om daar mooi te zijn, maar een levend wezen met een eigen karakter en behoeften


Hondentaal van binnenuit - Godfried Dols
HONDENTAAL VAN BINNENUIT plaatst de lezer met de voeten in de hondenwereld. Hij leert de hond(entaal), met respect voor zijn mogelijkheden en onmogelijkheden, van binnenuit begrijpen en aanvoelen. Alle onderwerpen die daarbij voor de hondenbezitter van belang zijn komen aan bod: het begrijpen volgens welke fasen de opgroei van pup naar volwassen hond verloopt en op welke wijze de eigenaar daarbij kan sturen. De lichaamstaal van honden wordt uitgebreid beschreven en met vele voorbeelden toegelicht. Daarnaast worden de nieuwste leerprincipes helder beschreven, inclusief de revolutionaire clickertechniek. Straf of dwang is daarbij uitgesloten. Door de aanpak, de toegankelijke schrijfstijl en de uitgebreide behandeling van de onderwerpen is dit boek onontbeerlijk voor iedereen die de hond daadwerkelijk wil gaan begrijpen.

Hondentaal van binnenuit

Hoe werkt mijn hond
Hoe werkt mijn hond? - David Brunner en Sam Stall
Eindelijk! Een handleiding voor hondenbezitters.
Plasvlekken op het tapijt. Urenlang nachtelijk geblaf. Dat genante rijden tegen je been. Regelmatig stel je jezelf de vraag waarom er geen gebruiksaanwijzing voor honden bestaat. En gelukkig is die er nu. Stapsgewijs en aan de hand van grappige illustraties en handige schema's worden in deze handleiding alle belangrijke onderwerpen behandeld waar je mee te maken krijgt als je een hond in huis hebt of wilt halen. Welk soort hond gaat het beste samen met kinderen? Hoe kan ik mijn hond leren apporteren? En waarom is zijn neus altijd nat? Zowel nieuwe als ervaren hondenbezitters vinden in dit boek antwoord op hun vragen.

Honden en kinderen

Hond en kind

Hond en kind, het perfecte team - Frauke Ohl en Nienke Endenburg
Kinderen en honden kunnen de beste vrienden worden, als de basis maar juist is. In Hond en kind leggen de auteurs op heldere en overzichtelijke wijze uit wat de belangrijkste gedragsregels zijn voor een goede, evenwichtige band tussen kind en hond. Het boek is helder en eenvoudig geschreven en is sterk op de praktijk gericht.


Honden en kinderen - Dany Grosemans
Geregeld melden de media schokkende incidenten tussen honden en kinderen. Betreurenswaardige ongevallen die vele prangende vragen oproepen. Hadden ze voorkomen kunnen worden? Moet men alleen de honden de schuld geven? Betekent een hond steeds een gevaar voor een kind? Of heeft het contact tussen kind en hond ook voordelen? Dierengedragstherapeut Dany Grosemans geeft antwoord op deze en andere vragen in Honden en kinderen. Hou het veilig!

Honden en kinderen

Bewegen en spelen samen met je hond

Doggy dance

Doggydance - Nathalie Weber
Dansplezier voor hond en mens - Bewegingsharmonie op muziek - Van eerste danspasjes tot complete choreografie. Houdt u van muziek, danst u graag en heeft u een hond? Dan is doggy dance echt iets voor u! Beweeg samen met uw hond vrij op muziek. Laat u leiden door aanstekelijke melodien en ritmes en creer zo samen met uw hond de origineelste danspassen. In dit boek wordt u uitgelegd hoe u uw hond stap voor stap de leukste trucs, oefeningen en figuren aanleert en hoe u die kunt combineren tot een creatieve choreografie. Zo ziet u bijvoorbeeld hoe u uw hond de polonaise leert dansen, doet rollen en keren of laat slalommen tussen uw benen. Ook krijgt u tips en informatie die u kunnen helpen bij het voorbereiden van uw eerste optreden of uw eerste wedstrijd. Geniet samen met uw hond van uren dansplezier!


Doggy dancing - Mary Ray
Eenvoudig aan te leren technieken en leuke dansfiguren voor u en uw hond! In Doggydancing leest u hoe u uw hond stap voor stap de basisoefeningen van doggydancing kunt leren en hoe u die combineert tot complete dansfiguren. Dankzij de duidelijke foto's krijgt u een goed beeld van wat per oefening de bedoeling is. Door het oefenen van eenvoudige maar indrukwekkende dansfiguren wordt uw hond gehoorzamer en leniger. Bovendien wordt hij zo mentaal gestimuleerd en creëert u tussen u en uw hond een hechte, bijzondere band.
Doggydancing

Hondenspelletjes
Hondenspelletjes - Mary Ray
Leer uw hond om:
- Achteruit tussen uw benen door te lopen;
- Op n plek rondjes te draaien;
- Door een hoepel te springen;
- Tegen een voetbal te duwen;
- Afval in een prullenbak te gooien;
- Op zijn achterpoten te lopen;
- Te buigen voor het publiek;
En nog veel meer leuke kunstjes en stunts!

Braintraining voor honden - Claire Arrowsmith
Iedereen zal het erover eens zijn dat een fysiek fitte en getrainde hond een beter leven heeft. Maar wie staat er ook stil bij de mentale gesteldheid van zijn hond? Dit baanbrekende boek laat zien hoezeer honden gebaat zijn bij oefeningen om hun brein te trainen, hun zelfvertrouwen te vergroten en de band met hun baasjes te versterken. Volgepakt met vrolijke spelletjes, trucs en activiteiten zorgt dit boek ervoor dat honden een topwork-out krijgen, voor zowel lichaam als geest.

Voor aanschaf van dit boek klik hier

Braintraining

Methoden voor opvoeding hond

De hondenfluisteraar

De hondenfluisteraar - Klaas Wijnberg
Een hond opvoeden doe je niet even tussendoor. Er is tijd, motivatie en energie voor nodig om een harmonieuze verstandhouding op het bouwen met het nieuwe ‘gezinslid’. Klaas Wijnberg heeft hiervoor een nieuwe methode ontwikkeld: de Stapcontact-methode, een methode die deels is ingegeven door de natuur. Anders dan in de traditionele training, worden in deze methode geen commando’s gebruikt om de hond dingen aan te leren. Een hond is namelijk niet op taal ingesteld. En dus betekenen woorden als ‘zit’, ‘af’, en ‘hier’ helemaal niets voor uw viervoeter. In Wijnbergs revolutionaire methode vindt communicatie tussen hond en mens op een natuurlijke manier plaats, voornamelijk door oogcontact en gebaren.


De puppyfluisteraar - Klaas Wijnberg
Duizenden hondenbezitters maken sinds het verschijnen van De Hondenfluisteraar gebruik van de Stapcontact-methode. In De Puppyfluisteraar werkt Klaas Wijnberg deze methode verder uit. Hij legt de theoretische basis die niet alleen inzicht geeft in de natuurlijke eigenschappen van pup en jonge hond, maar die ook duidelijk maakt wat men wel of niet van de hond kan verwachten. Vragen die beantwoord worden zijn o.a.: welke eigenschappen heeft de hond van uw keuze? Hoe zorgt u ervoor dat u de baas bent en blijft? Wat is de functie van spelen? Op welke leeftijd leert een hond sociaal gedrag? Hoe leren honden? Hoe communiceren ze? Wat betekent agressie? Wat zijn de risico’s van honden bij kinderen? Waarom doet een hond op de training niet wat hij thuis wel doet en andersom? Kortom, een onmisbare gids voor iedereen die een hond bezit of overweegt er een aan te schaffen!

De puppyfluisteraar

Kalmerende signalen

Kalmerende signalen - Turid Rugaas
Turid Rugaas, de bekende Noorse hondentrainer, heeft zich gespecialiseerd in hondentaal, stress en agressie bij honden en geeft lezingen en cursussen over de hele wereld. Honden maken al duizenden jaren deel uit van de menselijke samenleving. Om meer te weten te komen over gedrag bij honden, zijn vele studies verricht naar groepsgedrag van wolven, de oervorm van onze huishond. Zeer kenmerkend is dat de wolf, hoewel een roofdier, in roedelverband continue bezig is conflicten binnen de groep te vermijden. Studies hebben een groot scala zogenaamde kalmerende signalen opgeleverd. Turid Rugaas heeft aangetoond dat ook onze honden heel duidelijk conflictvermijdend bezig zijn. Helaas op een wijze die door ons vaak niet zo wordt geinterpreteerd.


Honden trainen volgens de regels van de natuur deel 1- Arjen van Alphen & Francien Koeman
De Roedelmethode®  is een unieke methode, onvergelijkbaar met alle methodieken die gebaseerd zijn op het conditioneren van gedrag. De basis van De Roedelmethode® is het proces van het sociale leren van honden zelf. Dit gaat altijd vooraf aan het conditioneringleren. Sterker nog; zonder dit leerproces is conditioneren niet mogelijk. In 1998 verscheen het eerste boek over De Roedelmethode®. Het tweede boek volgde in 2008. Hierin staat het sociale leren centraal; de ontwikkeling van genetisch naar sociaal gedrag bij honden.

Honden trainen deel I

Honden trainen deel II

Honden trainen met de roedelmethode deel 2 - Arjen van Alphen & Francien Koeman
Het perspectief van onze hond is hondentaal die bestaat uit geurentaal, lichaamstaal en de combinatie van die twee. Mensen zijn juist verbaal en visueel ingesteld. Geur en lichaamstaal zijn voor ons onbekende "taal" aspecten. Hierdoor bekijken wij de hondentaal bijna onoverkomelijk vanuit onze menselijke beleving en zijn de hondse "taal" aspecten in de dagelijkse praktijk van de opvoeding nauwelijks terug te vinden. Door ons te verdiepen in het hondse perspectief, in zijn sociale leren, zijn geur en lichaamstaal, kunnen we miscommunicatie voorkomen en de taal van onze hond beter begrijpen, verstaan en "spreken"!
Iedere hondenliefhebber is ervan overtuigd, dat de eerste levensfase van een pup in het nest erg belangrijk is. Hier leert hij de beginselen van de hondentaal; het sociale leren. Toch is dit het eerste boek waarin het sociale leren van honden uitgebreid beschreven staat. Een onmisbaar boek voor elke hondenbezitter, over wat een hond leert en vooral… welke betekenis hetgeen hij leert heeft in zijn eigen hondentaal. Stap voor stap, aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de praktijk, wordt u meegevoerd in de belevingswereld en de eigen taal van uw hond, zowel theoretisch als in de praktijk. Voor elke hondenbezitter, want sociaal leren begint direct na de geboorte, maar… gaat een heel hondenleven door!


Hebt u nog een tip voor een goed, leuk of informatief boek? Geef deze dan aan mij door en mogelijk plaats ik hem in deze lijst.

 


Voor meer informatie kunt u mij na werktijd bellen op 06-19004582 of u kunt mij een email sturen: info@fjurdy.com